İnsanoğlunun her evresinde insan bazı şeylere muhtaç olabilir. Bu muhtaçlık çocukluk döneminde ve yaşlılık döneminde en üst seviyeye çıkmaktadır. Yani bu dönemler kişinin yardıma en çok muhtaç olduğu dönemlerdir. Bebek iken karşılanan bazı ihtiyaçlar yaşlılık zamanında kişilere ağır bir yük olarak görülebilmektedir.
Yaşlılıkta kişisel ihtiyaçlar ve giderilmesi
Yaşlıların ihtiyaçlarına şöyle bir baktığımızda bebeklerden çok da farkı bir ihtiyaçlarının olmadığı görülecektir. Günümüzde yaşlıların bu tür ihtiyaçlarını karşılamak için profesyonel hizmet veren yaşlı bakımevleri vardır. bunların çalışma sistemleri yaşlılardaki bu ihtiyaçların en güzel şekilde giderilmesidir.
Yaşlılarda beslenme:
Yaşlılar az az ve sık sık beslenir. Günde dengeli olarak beş öğün beslenmeleri gerekir. Yemekleri günlük olarak taze hazırlanır. Çok sıcak yemek servisi yapılmamalıdır. Çiğneme ve sindirme sorunları olabileceğinden kişinin zevki ve isteği de dikkate alınarak iyi pişmiş yemek hazırlanır. Çocuklarda olduğu gibi sebzeler ve meyvelerin vitamin değerleri yüksek olsun diye günlük taze sebze ve meyve sunulmalıdır. Meyve yemede sorun olursa taze sıkılmış suyu bekletilmeden içirilmelidir. Tat alma duyusundaki azalma tuz ve şeker konusunda ısrarlı olmalarına neden olabilir. Bu konuda açıklayıcı ve nazik olunmalıdır.
Yaşlılarda tuvalet:
Yaşlı kişilerin sistemlerinin iyi çalışması için beslenmeye dikkat edildiğinde tuvalet ihtiyacında sorun yaşanmaz. Ancak sık sık idrara çıkma idrar yaparken zorlanma veya idrar kaçırma görülebilir. İdrarın kanlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Her gün idrar ve dışkının yapılıp yapılmadığı bilinmeli ve takip edilmelidir.
Yaşlılarda giyinme:
Yaşlılarda dolaşım hızının düşmesi ve yağ dokunun azalması ile birlikte daha çok üşüme olur. Bu nedenle yaşlılar ince ama birkaç kat giydirilir. Giysilerin temiz ve deriyi tahriş etmemesi için yumuşak olmasına dikkat edilir. Pamuklu ve ince yünlü giysiler tercih edilir.
Yaşlılarda banyo:
Sürekli evde olsalar bile insanlar normal vücut faaliyetlerinden dolayı kirlenirler. Bu nedenle haftada en az iki kez yıkanılmalıdır. Yaşlı kişinin banyosu düşüp kaymasını engelleyecek biçimde düzenlenmelidir. Duvarlarda ve küvette tutunma yerleri bulunmalıdır. Suyun ısısı önceden hazırlanmalı kaynar sudan yanmaya karşı önlem alınmalıdır. Küvet içinde oturma yeri hazırlanmışsa kaygan olmadığı kontrol edilir. Temizlik maddeleri deriyi kurutan cinsten olmamalı veya sonra nemlendiriciler kullanılmalıdır. Saçlar kurutulmadan örtü altına alınmamalıdır. Yardımsız yıkanabilen yaşlılar için her an ihtiyacının olabileceği düşünülerek banyonun dışında ve hazır beklenir.