Yaşlı ve Hasta Bakımı



Yaşlı ve Hasta Bakımı

Günümüz Türkiye’sinde en büyük sorunlardan biri haline dönüşen Yaşlı ve Hasta Bakımı, insanların özellikle yaşlılara karşı tahammülsüz olmaları ve bakımında yeterli özeni göstermemelerinden kaynaklanmaktadır. Oysaki her insan gün geçtikçe yaşlanmakta olduğunu bilmeli ve herkes bir gün elden ayaktan düşeceğini hesap ederek yaşlı ve özellikle hasta kişilere karşı biraz daha duyarlı davranmalıdır. Bakıma muhtaç yaşlı insanların genel tıbbi sorunları yok ise sadece kişisel ihtiyaçlarının giderilmesi için bakım yardımı yapılmaktadır. Ancak tıbbi açıdan çeşitli hastalıkları bünyesinde barındırıyorsa, kişisel bakımıyla birlikte tedavisi ve ilaç alımı da kontrollü şekilde ele alınmaktadır. Rutin şekilde yapılması gerekenlerden birkaçı aşağıda bilginize sunulmuştur.

  • Kilo fazlalığı olan Yaşlı Hasta Bakımı, biraz daha özen gerektiren bir görevdir. Çünkü kiloya bağlı olarak sürekli yatma halinde ciltte kuruluk ve bununla beraber yaralanmalar meydana gelir. Bu gibi durumlarda uygun bir nemlendiriciyle hastanın vücudu nemlendirilmeli ve sürekli olarak yatış pozisyonu değiştirilmelidir.
  • Yaşlılığın verdiği direnç kaybıyla birlikte enfeksiyon kapma ihtimali yüksek olduğundan her gün yatak nevresimlerinin değişmesi, hastanın sağlık sorunlarının yol açtığı durumlar karşısında gerekirse kirlendikçe değişim yapılması hijyen bakımdan önem teşkil etmektedir.
  • Günlük hafif olmak suretiyle egzersiz yaptırılmalı ve masaj yaparak vücudun rahatlaması sağlanmalıdır. Ancak masaj sırasında alkol içeren hiçbir ürün cilde temas ettirilmemelidir.
  • Saç ve vücut banyosu hastanın terleme oranı göze alınarak hekimin önerdiği aralıkta yaptırılmalı ve günlük tuvalet, beslenme gibi çeşitli ihtiyaçların giderilmesinde yardımcı olunmalıdır.
  • Ağız bakımı bakteri ürememesi adına oldukça önemlidir. Bu nedenle her beslenme sonra hasta yapabiliyorsa kendisi yapamıyorsa ilgili kişi tarafından yardımcı olunarak dişler fırçalanmalıdır. Ayrıca hastanın dudaklarında kuruma, çatlama gibi durumlar varsa vazelin sürülerek nemlendirilmelidir.
  • Hareketsizlik kanın pıhtılaşmasına neden olduğundan, hekimin önerdiği şekilde hastaya elastik çorap ya da bandaj uygulanmalıdır.
  • Solunum yolu ve akciğer hastalıklarına karşı hastayı güçlendirmek adına doktorun belirlediği periyotlarla ıslık çalma, balon şişirme, öksürme, nefes alıp verme gibi egzersizler aksatılmadan yaptırılmalıdır.
  • Hareketsizliğin getirdiği en büyük problemlerden biri olan bağırsak sıkıntısı, yanı dışkılama problemi, sürekli takip edilmeli ve her sabah ılık su, kayısı, kuru erik gibi verilen besinler hastanın kabız olmasını engelleyecektir.
  • Yaşlılığın yanı sıra hastanın ekstra şeker kalp gibi çeşitli rahatsızlıkları varsa hekimin önerisiyle uygun diyet ve ilaç alımı kesinlikle aksatılmamalıdır.

Yukarıda sayılanlar gibi hastanın ağırlığına bağlı olarak çeşitli yapılacak uygulamalar vardır. Ancak özellikle Yatağa Bağlı Hasta Bakımı konusunda en önemlisi, hastanın iyileşmesi ve kendi işlerini yapabilir hale getirilebilmesi adına psikolojisinin sağlıklı olmasıdır. Her insan kendi çekirdek ailesini oluştururken aile büyüklerini ihmal etmemeli ve onlara gereken ilgiyi göstererek bakımının yapılmasını sağlamalıdır.