Yaşlı Bakım Evleri
Bir insanın yaşı ilerledikçe hareket kabiliyetinin de belli ölçüde kısıtlandığı bilinen bir gerçektir. Bazı insanlar kimsesizlikten bazıları ise mecburiyet karşılığında Yaşlı Bakım Evleri tarafından bakılmaya muhtaç kalabilirler. Ancak bu her ne kadar kişilere terkedilmiş hissi verse de kurumlarda gördükleri ilgi alaka sayesinde kısa sürede kendilerini toplar ve aynı yaş grubundaki diğer hastalar ile iletişim kurarak zamanının güzel geçmesi sağlanır.
Yaşlı bir insanın bakımını üstlenmek, oldukça zor ve özen gerektiren çok hassas bir meslektir. İnsanın yaşlandığını hissedip birde bir başkasının bakımına kaldığında, doğal olarak daha fazla alıngan olur ve hatta çocukluğuna geri dönüş evresi yaşar da denilebilir. Bu nedenle hastalara olabildiğince ılımlı ve güler yüzlü davranmak kendilerini iyi ve güvende hissetmelerini sağlayacaktır. Günümüzde birçok Yaşlı Hasta Bakım Evleri kurulmuştur.
Ancak bunlardan çok azına hastanızı gönül rahatlığıyla teslim edebilir ve hastanın genel durumunun iyiye gittiğine şahit olabilirsiniz.
Her hastanın sağlık durumu birbirinden farklı olduğundan hepsi için ayrı bir beslenme programıyla birlikte bakım çizelgesi hazırlanır. Hastalar için Yaşlı Bakım Evleri tarafından rutin olarak yapılan genel bakım çizelgesi aşağıda bilginize sunulmuştur.
- Hastaların yaşları göz önünde bulundurulduğundan gün içinde tansiyon, nabız, ateş ve solum şekli kontrol edilir.
- Hekimin ön gördüğü diyet programı dahilinde her hastanın kendi durumuna özel olarak beslenmesi için yemek hazırlanır ve yemek saatlerinde hastaların beslenme ihtiyacı giderilir.
- Günlük olarak hasta odaları temizlenir, hastanın özel eşya dolapları düzenlenir ve odalar havalandırılır.
- Kurumdaki hastalar yatalak ve ayaklanabilen olarak ikiye ayrıldığından yatan hasta ile ayakta gezebilen hastalara ayrı bakım uygulanmakta ve ayrı katlarda bakımları üstlenmektedir.
- Yatan hastanın deri kuruluğuna dikkat edilir ve sürekli yatmasından dolayı vücudunda yara oluşmaması için her gün sinilir, kurulanır ve tüm vücuduna nemlendirici sürülür.
- Bilinci kapalı hastaların gözlerinin aralık kalması normal bir durumdur. Ancak sürekli temizliği yapılmazsa hastada göz kuruluğu oluşur ve bu durum kör olma vakasına kadar ulaşabilir. Bu yüzden periyodik aralıklarla hastanın gözleri ıslak pamukla silinir ve kurulanır.
- Ayağa kalkabilen hastalarla her gün yürüyüş yapılır ve dinlenme odalarında hasta bakıcı ilişkisini kuvvetlendirmek adına hoş sohbetler edilir.
- Kurum içinde bulunan tüm hastalara, durumlarına uygun olarak kasların gevşeyip esnemesi için masaj uygulaması ve yine kas gücünü arttırmak adına egzersizler yaptırılır.
- Yatağa bağımlı hastalarla da bakıcılar her gün belirli aralıkta zaman geçirir ve sohbet ederler.
- Yaşlıların yaşamsal fonksiyonlarını bir nebze geri kazandırabilmek adına kişisel tüm bakımlarını kendilerinin yapması sağlanmalıdır. Yapamadıkları noktada hasta bakıcılar tarafından destek verilir.
- Yatağa bağımlı tüm hastaların kişisel bakımları Yaşlı Bakım Hizmetleri personel tarafından üstlenir ve günlü haftalık olarak vücut temizlikleri özenle yapılır.