Bakım Evi



İnsanoğlu belli bir yaşa gelince huzur ve sakinlik istemektedir. Belli yaştan sonra vücut, beyin, bütün organlarda dâhil olmak üzere hareket ve faaliyetleri yavaşlar. Huzur ve sakinlik içinde yaşamak her insanın hakkıdır.  Huzur ve sakinliğe yaşlı insanların çok daha fazla ihtiyacı olabilmektedir. Dünya hayatının ne getireceği neyi alıp götüreceğini bilemeyiz ve kestiremeyiz. O nedenle insanoğlunun başına her şey gelebilir. Sağlıklı bir hayat süren birisi geçirdiği rahatsızlıklar sonucu anında bakıma muhtaç kalabilir.

Yaşlı Bakım Evi

Bu durum kişisel bakımını yerine getirememe durumuna kadar ilerleyebilir. Bu şekilde olan yaşlıların bir araya getirildiği onların yeniden hayata bağlanmaları ve tutunmaları için kurulan yerlere “Yaşlı Bakım Evi” denilmektedir.

Yaşlı bakım evlerinde genellikle belli yaşın üzerinde ve belli şekilde sorun ve sıkıntıları olan bireyler kaldıkları için uyum ve iletişim sorunu olmamaktadır. Son yıllarda bu tür kurumların sayısı artış göstermektedir. Yaşlılara ve hastalara özel olarak tasarlanan bu kurumlar, işlerini profesyonel ve çağın gereklerine göre yürütmektedirler. Uzman bir kadro eşliğinde hizmet vermeyi gaye edinen bu kurumlar hem özel sektörde hem de devlet kanalıyla açılabilmektedir.

Devlet bünyesi altında da bulunan bakım evleri, isteğe bağlı olarak şahsi şirketler tarafından da hasta bakımının üstlendiği kurumlar bulunmaktadır.

Bakım Evi

 Kurumlara emanet edilen hastalar, kendi içlerinde büyük fırtınaları atlatmaya çalışırken bunun yanında kurum personeli tarafından iyi bakılmaması hastada kötü sonuçlar doğurabilir. Bir hastayla ne kadar kuvvetli ilişki kurulursa ayrıca bakımı yapılırken mahcup edilmezse hastanın psikolojisi için önemlidir.  Bir Bakım Evi Firması ilk olarak hastaların yaşam kalitesini yükseltmeyi ve onlara sıcak bir ortam sunmalıdır. Yalnızlık içinde ki bu yaşlıları mutlu olmalarını sağlamayı hedeflemelidir.

Bakım evlerinde yapılması gereken işlemlerin bazıları şöyledir;

  • Yaşlılar arasında hastalık oluşmaması ve hijyen üst seviyede tutulması açısından günlük olarak tüm hastaların üstleri değiştirilmelidir. Odaları temizlenmeli ve gerekli süre havalandırılmalıdır.
  • Hastalar için önem teşkil eden beslenme düzeni uzman diyetisyen tarafından düzenlenir ve öğünler atlatılmadan hastaların beslenmesi sağlanmalıdır.
  • Haftada 1-2 olmak üzere tüm hastaların saç ve vücut banyoları yaptırılmalıdır.
  • Yatan hastalara, hasta bakıcılar tarafından tam kapsamlı vücut temizliği yapılmalıdır. Vücudu kurulanıp, nemlendirici sürülmeli ve yatak yaralarının oluşması engellenmelidir.
  • Yatalak hastaların sonda ve katater değişimi hemşireler tarafından düzenli şekilde yapılmalıdır.
  • Kurumun geniş oturma salonlarında hastalar için etkinlik düzenlenir ve ruh sağlıklarının iyiye gitmesi planlanmalıdır.

[reklam2]

Yukarıdaki maddelere benzer çeşitli bakım ve etkinlik uygulamaları Bakım Evi bünyesinde tüm gezen ve yatan hastalar için farklı boyutta özenle yapılmalıdır.