Alzheimer Hastalığının İlk Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Hafıza kaybı, günlük işleri yerine getirmekte zorlanma ve davranış değişiklikleri gibi özelliklerle ortaya çıkıyor. Bazı insanlar bu tür bulguları normal yaşlanmanın belirtileri olarak görürler, bazıları da hastalık olduğunu düşünüp tıbbi yardım istiyorlar.
Bu tür belirtilerin depresyon gibi diğer hastalıklara bağlı olup olmadığını değerlendirmek için doktor raporu önemlidir. 65 yaş üstü insanların % 5’i, 80 yaş üstü % 20 ve 90 yaşın üstünde olanların ise % 30’unda Alzheimer hastalığı var. Bu kadar sık rastlanan bir hastalığın başlangıç belirtileri önem arz etmektedir:
HAFIZA KAYBI
Yeni öğrenilen bilgilerin unutulması Alzheimer hastalığının sık görülen erken belirtilerindendir. İnsan daha sık unutmaya başlar ve daha sonra da hatırlamıyor.
KARAR VERME KABİLİYETİNİN AZALMASI
Alzheimer’li hastalar mevsime ve hava durumuna uygun olmayan tarzda kıyafetler giyerler. Sıcak bir günde bir kaç kat veya soğukta ince giyinirler.
YAŞADIĞI YERİ UNUTUR
Alzheimer’li hastalar kendi semtlerini, oturduğu mahalleyi, evlerinin adreslerini unuturlar. Nerede olduğunu, oraya nasıl geldiğini ve eve nasıl geri döneceğini unutuyorlar.
Yukarıdaki sorunları yaşayan yakınlarınız varsa bir an önce sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekiyor. Gerekli kontrollerin yapılarak Alzheimer başlangıcı var ise erken teşhisinin yapılması gerekiyor. Erken teşhisten sonra bir an önce izlenecek yolun belirlenmesi gerekmektedir.