Antibiyotikler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Enfeksiyonlarla mücadelede hala en değerli silahlardan biri olmalarına rağmen, antibiyotiklerin aşırı kullanımı bazen kullanılmadığından daha fazla zarar vermektedir. Dünya çapında antibiyotiklere olan direnç nedeniyle yılda 700.000’den fazla ölüm vakası gerçekleşmektedir. Bu oran her geçen gün artmaktadır. Antibiyotiklerin aşırı kullanılmasından dolayı patojenler duyarsız hale geldiler. Mevcut projeksiyonlara göre, küresel antibiyotik kullanımı son 15 yılda yaklaşık yüzde 65 oranında artmıştır – en önemli kural şu olmalıdır: gerekmedikçe antibiyotik alınmamalıdır ve yeteri kadar alınmalıdır.
Antibiyotiklerin aşırı kullanımı, faydadan çok zarar verebilir.
Yan etkilerin listesi uzundur: Hemen hemen her antibiyotik tedavisi bağırsak florasını yok eder. Çoğu durumda, probiyotikler onları yeniden yapılandıramaz. Ayrıca, mantar enfeksiyonları ve irritabl bağırsak sendromu olası sonuçlarıdır. Ayrıca, araştırmacılar, çocuklarda sık sindirimin, alerjik duyarlılık, obezite ve tip 1 diyabetin artmasına neden olabileceğini ileri sürmektedir. Hamile bir kadın doğumdan kısa süre önce ya da doğumdan kısa bir süre sonra antibiyotik alsa bile, çocuk risk altındadır. Doktorların açıklamasına göre “Sezaryen ile doğum yapan kadınlara, yara enfeksiyon oranını düşük tutmak için tek doz antibiyotik verilir. Bu iyi ve yararlı olsa da, henüz doğmamış çocuk için risk oluşturan bir durumdur”
YAŞLILIKTA BAĞIRSAK FLORASI ZAYIFLIYOR
Peki ya yaşlı vatandaşlar? “Yaşla birlikte, bağırsak florası zayıflıyor. Antibiyotiklere bağlı olarak, bağırsak bakterisinin bileşimi birçok kez bozulur, “diyor dr. Birdman. Bu, yaşlı insanların neden bağırsak florasında dirençli mikroorganizmalar bulmaya daha meyilli olduğunu ve kolonun iltihabından muzdarip olduğunu açıklar. Fakat farklı aksiyon spektrumları vardır: Dar bantlı bir antibiyotik sadece birkaç patojene zarar verirken, geniş spektrumlu antibiyotik ise birçok bakteri türünü öldürür o nedenle antibiyotik kullanımında ve doz alımında dikkatli olmak gerekmektedir.