B vitamini kullananlarda şizofren riski azalıyor



B vitamini kullananlarda şizofren riski azalıyor. 832 hasta üzerinde araştırma yapan İngiliz bilim insanları, yüksek dozda B grubu vitamin takviyesiyle uygulanan şizofreni tedavisinin, standart tedavilere oranla hastalık belirtilerini daha fazla azalttığını ortaya koydu.

“B vitamini şizofreni belirtilerini azaltıyor”

İngiltere’deki Medical Research Council ve Manchester Üniversitesinin sağladığı fonla dünya çapında yürütülen bir araştırma, yüksek dozda B grubu vitamin (B6, B8 ve B12) takviyesiyle birlikte uygulanan şizofreni tedavisinin, standart tedavilere oranla hastalık belirtilerini daha fazla azalttığını gösterdi.

Rastgele seçilmiş 18 klinikten 832 hastanın verilerini inceleyen araştırmacılar, kliniklerde antipsikotik ilaç tedavisi gören şizofreni hastalarına verilen vitamin ve mineral takviyelerinin belirtiler üzerindeki etkilerini irdeledi.

İncelemeler sonucunda, yüksek dozda ya da başka vitaminlerle verilen B vitamini takviyelerinin şizofreninin psikiyatrik belirtilerini azalttığı görülürken daha az dozda takviye verilen hastalarda herhangi bir belirtiye rastlanmadı.

ŞİZOFRENİDE YENİ TEDAVİ ŞANSI DOĞABİLİR

Ayrıca, şizofreninin erken safhalarında verilen B vitamini takviyelerinin daha etkili olduğu sonucuna ulaşıldı.

Araştırmanın yazarlarından Manchester Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Joseph Firth, “Bu çalışma, şu anda tam tedavisi bulunmayan bu hastalık için yeni tedavi yöntemleri geliştirmek adına önemli bir gelişme olabilir” dedi.

Araştırmanın bir başka yazarı Batı Sydney Üniversitesi Bütünleyici Akıl Sağlığı Bölümünden Profesör Jerome Sarris ise “Bu araştırma, belirli amino asitler gibi diğer gıda takviyelerinin şizofreni tedavisinde kullanılabileceğine dair teoriye kanıt teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

ÇOKLU BESLENME TEDAVİLERİ BEYİN İŞLEVLERİNİ NASIL ETKİLİYOR?

Sarris, “Bu bulgular, çoklu beslenme tedavilerinin depresyon gibi diğer hastalıkları azaltabileceği konusunda yaptığımız araştırma ile de uyuşuyor” diye konuştu.

Araştırmacılar, besinlerin akıl sağlığının gelişime nasıl etki ettiğini ortaya koymak, besine dayalı tedavilerin beyin işlevleri ve metabolik sağlık gibi diğer konulara etkisini ölçmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduklarını dile getiriyor.

Araştırmanın sonuçları, “Psychological Medicine” dergisinde yayımlandı.