Parkinson hastalığı nasıl bir hastalıktır



Parkinson hastalığı nasıl bir hastalıktır? ilk ne zaman tanısı konulmuştur? 1817 yılında James Parkinson tarafından titrek felç olarak tanımlanan hastalık hastalığı tanımlayan James Parkinson’un adını alarak sağlık literatürüne girmiştir.  Dopamin seviyesi önemlidir.

Parkinson hastalığı nasıl bir hastalıktır

Dopamin beyin içerisinde salgılanan bir kimyasal maddedir. Beyin bütün sinirlere gitmesi gereken komutları ve diğer sinyalleri dopamin sıvısı ile iletmektedir. Beynimizde hareketlerimizi kontrol eden ve bundan sorumlu olan hücreler bulunur. Bu hücrelerden kimyasal maddeler salgılanır. Dopamin beyine gelen bilgileri bir sinir hücresinden diğerine aktarır. Böylece vücut dengesi sağlanmış olur. Fakat bu hücrelerin bir kısmı hasar gördüğünde ya da azaldığında dopamin salgılanamaz. İşte azalmış dopamin sonucu vücutta titreme, yavaş hareket etme gibi vücudun dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan hastalığa parkinson hastalığı denilmektedir.

Parkinson hastalığı nasıl seyretmektedir

Parkinson, yavaş ve sinsi seyreden bir hastalıktır. Hastalık on yıl gibi bir süre boyunca sürekli ilerler. Ne ölümcül bir hastalıktır ne de felce neden olur. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken daha sonra bu bütün vücuda yayılır. Belirtilerin şiddeti her hastada farklıdır. Hastalık genelde 40 yaşından sonra görülür ve erkeklerde görülme sıklığı biraz daha fazladır.

Parkinson Hastalığı Nasıl Oluşur?

Parkinson hastalığı beyindeki dopamin üreten hücrelerin kaybıyla oluşan beden hareketlerinin yavaşlamasına yol açan bir hastalıktır. Bir beyin hastalığı olan Parkinson hastalığı dopamin sentezleyen hücrelerin hasara uğramasıyla oluşur. Parkinson hastalığının yol açtığı hareket bozukluğu ilerleyici ve kroniktir.

Parkinson – Alzheimer Hakkında Diğer Yazılar