Vitamin Takviyeleri Zararlı mı?



Vitamin Takviyeleri Zararlı mı?

Bugüne kadar kanıtlanmış ve rastlanmış bir zararı olmasa da, vitamin takviyelerini de hayatımızdaki hemen her şey gibi dozunda kullandığınız sürece bir sorun olmayacaktır. Sentetik ilaç türevi ürünler yerine daha çok bitkisel ve doğal ürünleri tercih etmeniz sağlığınız açısından daha faydalı olacağı şüphesiz.

Uzmanlar, yüksek kalorili yiyecekler tüketmenin iyi beslenmek anlamına gelmeyeceğini belirterek, bu besinlerin içerisinde yeterli miktarda mineral ve vitamin içermediğini, kronik yorgunluğun, enerji eksikliğinden kaynaklandığını, bu durumun da ancak vitamin takviyeleri ile giderilebileceğini belirtiyorlar.

Organik koşullarda üretilmeyen meyve sebzeler ise kaliteli bir beslenmeden çok sağlıksız bir tüketime yol açıyor.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bir açıklamasında “Diğer taraftan son yıllarda yiyip içtiklerimizin çoğunun olması gerekenden daha az vitamin, mineral, antioksidan ve benzeri madde içerdiklerini de biliyoruz. Yani yiyip içtiklerimiz de tıpkı bizim gibi eskisi kadar güçlü, kuvvetli şeyler değil.” diyor ve ekliyor,

Ayrıca yiyip içtiklerimizin çoğu maalesef eskisi gibi doğal da değil. Sentetik, plastik yiyeceklerle besleniyoruz. Genelde sütler eski süt, yoğurtlar eski yoğurtlar olmaktan çok ama çok uzak. Yani doğal değil pek çoğu. Doğal olanların da içi dışı hormonlar, antibiyotikler, tarım kimyasallarıyla tıka basa dolu. Keyifle içtiğimiz meyve sularının içinde sağlığa zararlı şekerden başka bir şey yok!

Şartlar bu şekildeyken imdadımıza multivitamin içeren besin takviyesi kapsüller yetişiyor.

Peki hangi vitamin ne işe yarıyor? Başlıklara tıklayın ve öğrenin!

D Vitamini

D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli vitamin.

Kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.

E Vitamini

E vitamini yağda çözünen önemli bir antioksidandır ve özellikle hücre zarları ve lipoproteinlerde önemli antioksidan işlevler görmektedir. Epidemiyolojik ve sınırlı ara çalışmalar, E vitamininin kardiyovasküler hastalıkların, bazı kanserlerin ve öteki kronik hastalıkların riskini azalttığını belirlemektedir.

B12 Vitamini

B12 vitamini anemi hastalığını önlemek için gereklidir, alyuvar üretiminde folik asitin(B9) düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için faydalıdır.

İnsan bedeni 5 yıllık B12 vitamini depolayabilir. B12 vitamini sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder.

C Vitamini

Kolajen yapıcı özelliğiyle kolajen oluşumunda etkin rol oynar. Antioksidan etkisiyle serbest radikallere karşı koruyucu özelliktedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaraların iyileşmesinde etkilidir. Demirin emilmesini kolaylaştırdığı için kansızlık sorununda yardımcıdır. Kataraktın ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı olur.

H Vitamini

Yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmalarında koenzimdir. Aynı zamanda hücre gelişimine katkıda bulunur, kanın şeker seviyesini ortalama düzeyde tutmaya yardımcı olur. Özellikle kemik iliği için çok önemli olmasının yanı sıra sağlıklı sinir dokuları için de gereklidir. Biyotinin son zamanlarda “güzellik vitamini” olarak anılmasının en büyük sebebi saçlara ve tırnaklara olan pozitif etkisidir. Bugün bu özelliği yüzünden, biyotin birçok kozmetik ürününde bulunmaktadır.

B9 Vitamini (Folik Asit)

Vücuttaki tüm biyolojik olaylarda yer alan folik asit, kalp ve damar hastalıkları riskini, pek çok tümör oluşumunu önlediği gibi kan hücrelerinin yapımı, çoğalması ve bağışıklık sisteminde antikorların oluşması için de gereklidir.

Amino asit, protein ve sinir sistemi iletisinde kullanılan bazı iletken maddelerin yapımında rol alır. DNA ve RNA sentezinde görev alan B9 vitamini, hücre bölünmesi için faydalıdır.

Büyümeyi sağladığı gibi anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de oldukça önemlidir.

Erkekler için hangi vitaminlerin  takviyesi gerekli

Erkekler, kas yapıları ve vücut proporsiyonları kadınlara göre daha gelişmiş olduğundan magnezyuma daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Ayrıca, magnezyum erkekleri ileriki yaşlarında meydana gelebilecek kalp ve prostat problemlerine karşı da korumaktadır. Her iki cinsiyet de sağlıklı kalmak için A,C,E vitaminleri ve çinkoya ihtiyaç duymaktadır.

Kadınlar için hanngi vitaminlerin takviyesi gerekli

Kadınlar hayatları boyunca mentrasyon, hamilelik ve menopoz gibi sürekli değişiklikler geçirmektedirler. Bundan dolayı da onların vitamin ve mineral ihtiyaçları da değişkendir ve almaları gereken vitaminler bu dönemlere göre ayarlanmalıdır. Özellikle kadınlar her ay mentrasyon dönemlerinde kan kaybı yaşadıkları için demir eksikliği yaşayabilirler ve bu nedenle bu dönemlerde demir takviyesi önemlidir. Bu dönemde alınacak B6, niasin, kalsiyum ve manganez adet ağrıarını da hafifletecek, hatta ortadan kaldıracaktır. Multivitaminler ise menopozda yardımcı olarak, menopozdan kaynaklı sıcak basmalarını ortadan kaldırmaktadır.

Yaşlılar için hangi vitaminlerin takviyesi gerekli

Yaşlılar için gerekli olan multivitaminler, B6, B12 ve folik asit içermektedir. Bu vitaminlerden B6 sinir sistemini desteklemekte, tükenmişlik hastalığı ve anemiyi engellemektedir. Diğer yandan, folik asit bunamayı önlerken, vücuttaki tüm hücreler için gerekli olduğu bilinen B12, kişileri anemiye karşı korumaktadır.

Gernel olarak B12 vitamini takviyesinin yorgunlukla, unutkanlıkla, konsantrasyon eksikliğiyle savaşmada işimize yarayacağını gösteren çok sayıda çalışma var. Vejetaryenlerin ise kalsiyum, demir, çinko, B12 ve D vitamini takviyeleri alması gerekmekte.

Piyasada genel olarak reçetesiz satılan multivitaminlerin içeriği kişilerin merkezi sinir sistemini etkiler, yorgunluk hissini azaltır. İçindeki ginseng zeka gibi zihinsel performansları ve cinsel gücü artırır. Halsizlik uykusuzluk durumunda belirli periyodlarda, bir hafta kullanıp, bir hafta ara vermek gibi kullanmakta fayda var. Yapılan testlere göre, uzun dönemli kullanımlarda ise yaşam kalitesini %12’ye kadar artıemak mümkün.

Cinsiyetiniz, fiziksel yapınız ve  yaşam şartlarınıza göre belli dönemlerde vitamin kullanmak doğal besinlerden elde edilemeyen mineraller için oldukça faydalı.