Ülkemizde 3 Yaşlıdan Birisinin Dayanacak Kimsesi Yok



Yaşlılara sevgi ve saygı göstermenin geleneklerimizin başında gelmesine rağmen, Türkiye’deki 50 yaş üstündeki her üç kişiden birinin kimsesizlik içinde yaşadığı ortaya çıktı. Üstelik, emeklilik çağındaki bu kişilerin ekonomik yoksulluktan en çok etkilenen kesimlerden birini oluşturduğu da kaydedildi.

TÜRKİYE EN ZAYIF ÜLKE

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) önceki gün yayımladığı “Bir Bakışta Toplum 2016” raporunda Türkiye, sosyal bütünlüğü en zayıf ülkelerden biri olarak geçti.

Bunun başlıca sebebi olarak, 50 yaş üstündeki vatandaşların yalnızca yüzde 68’inin yaslanabileceği bir akrabası veya yakını bulunması gösterildi. Başka bir deyişle, yarım asırı devirmiş olan kıdemli vatandaşların yüzde 32’si, “Yaslanabileceğiniz bir akrabanız veya arkadaşınız var mı” sorusuna olumsuz yanıt verdi.

GENÇLER CEVAPLADI

Aynı soruya olumlu yanıt verenlerin oranı 15-29 yaş grubundaki gençler arasında yüzde 82’yi bulurken, 30-49 yaş aralığındaki yetişkinlerde yüzde 74’e geriledi.

Raporda, OECD üyesi ülkelerde 50 yaş üstü vatandaşların yüzde 87’sinin sırtını yaslayabileceği bir akrabası veya yakını bulunduğuna dikkat çekilerek, “Türkiye’de sosyal bütünlük özellikle yaşlılar için OECD içindeki en düşük düzeyde” denildi.

Türkiye’nin OECD ortalamasının çok gerisine düştüğü, orta yaş ve üstü nüfusun sosyal bağlarının güçlü olduğu ülkelerin başında İrlanda gelirken, bu ülkeyi İngiltere, Yeni Zelanda, Kanada, Avustralya ve ABD gibi Anglo-Sakson kültürüne sahip ülkeler ile İzlanda ve Danimarka gibi Kuzey Avrupa ülkeleri izledi.

YOLKSUL OLMAK BÜYÜK DERT

Raporu değerlendiren OECD uzmanları, bir toplumdaki ortalama eşitlenmiş harcanabilir gelirin yüzde 50’sinden daha azıyla geçinmeye çalışanların “yoksul” olarak tanımlandığını kaydetti. Türkiye’de bu kesimin oranının yüzde 17.2’yi bulduğu belirtilen raporda, oranın 65 yaş üstü nüfusta ise yüzde 19’a kadar çıktığı dile getirildi. 18 yaşından küçük her dört çocuktan birinin de bu yoksulluk sınırının altında yaşadığı ifade edildi.

Türkiye bu yoksulluk oranıyla İsrail ve ABD’nin hemen arkasından OECD ülkeleri arasında 3’üncü sırada yer aldı. Ekonomik krizin vurduğu Yunanistan ve İspanya ile Latin Amerika’nın kronik yoksul ülkesi Şili ise sıralamada Türkiye’yi takip etti.

TÜRK TOPLUMU BUNALIM YAŞIYOR

OECD araştırması, Türk toplumunun bir güven bunalımı yaşadığını da gösterdi. Rapora göre; Danimarka, Norveç, Hollanda, İsveç ve Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde başkalarına güven duyduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60’ı geçerken, Türkiye’de yüzde 13’ü bulmuyor. Türkiye, başkalarına güven duymayanların çokluğu bakımından Slovakya’nın ardından OECD ikincisi oldu. 15-29 yaş grubundaki gençler arasında ise başkalarına güven duyanların oranı yüzde 15 olarak ölçüldü.

Raporda ayrıca Türkiye’deki her üç vatandaştan en az birinin işini kaybetme veya iş bulamama kaygısını derinden duyduğu kaydedildi.