Bazı Oyunlar Demansı Algılamaya Yardımcı Olabilir



Demansı Algılama

Candy Crush, Tetris, Mobil Oyunlar Demansı Algılamaya Yardımcı Olabilir

Araştırmacılar, akıllı telefonların vaz geçilmesi olan oyunların bilişsel gerilemeyi tespit etmede yardımcı olabileceğini keşfettiler.

Candy Crush ve Tetris gibi oyunların, demans ve diğer bilişsel gerilemeleri tespit etmek için kullanılan geleneksel testlere kıyasla bu hastalıkların belirtilerini tespit etmenin daha iyi bir yolu olabileceğini keşfedildi.

Uzmanlar, akıllı telefonlarımızda yaptığımız aktivitelerin yani kaydırma ve tıklama vb işlemlerin bir gün doktorların diğer tıbbi sorunları tespit etmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Bilişsel düşüşün erken olarak tespit edilmesi etkili tedavi için önem taşıyacak. Yapılan bu araştırma ile demansın erken teşhis edile bilineceği düşünülüyor.

Günümüzde yapılan testler demansın erken teşhis edilmesini bir nebze de olsa sağlıyor olsa bile. Yapılan bu yeni çalışma ile yapılan testlerin güvenilirliği sağlanmış olacak. Demansın erken belirtilerini gözden kaçabiliyor.

Bilim adamları tarafından yapılan yeni araştırmalar, popüler mobil oyunların kullanıcıların bilişsel işlevleri hakkında yararlı bilgiler sağlayabileceğini  göstermiştir.

Demansı Algılamaya yardımcı durumlar

Yapılan çalışma ile deneklerin oyun oynamadan önceki tepkileri ile oyun oynadıktan sonraki tepkileri karşılaştırılmış ve araştırma sonunda bilişsel becerilerin değişimlerine göre sonuçlar çıkarılmış. 21 sağlıklı katılımcı üzerinde yapılan çalışmada  bir dizi kağıt tabanlı bilişsel test gerçekleştirmiştir. Ardından katılımcılardan Tetris, Candy Crush Saga ve Fruit Ninja gibi popüler mobil oyunları oynayarak 10 dakika geçirmelerini istediler.

Araştırmacılar, kullanıcıların cep telefonlarında bulunan sensörleri kullanarak, oyun sırasında dokunmaları, hızlıca kaydırmaları ve dönme hareketleri hakkında veri topladılar.

Oyun oynarken kullanıcıların hareketlerinin hızı, uzunluğu ve yoğunluğu ile bilişsel performansı arasında net bir bağlantı buldular.

Bu bulgulara dayanarak, popüler mobil oyunların Alzheimer hastalığı, travmatik beyin yaralanmaları veya bilişsel düşüşe neden olabilecek diğer durumlar arasındaki motor yeteneklerindeki değişiklikleri belirlemek için kullanılabileceği sonucuna vardılar.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var

Bilişsel işlevi test etmek için mobil oyunları kullanmak, geleneksel kağıt tabanlı değerlendirmelerden daha kolay, daha hızlı ve daha ilgi çekici olabileceği belirtilirken bu sayede bu testlere uygun oyun deneyler yapılabileceği belirtildi.

Bilim adamlarının yapmış olduğu bu çalışma sonucuna göre varılan kanıya göre çalışmanın sonuçlarını çoğaltmak ve mobil uygulamaların klinik bakımı bilgilendirmeye nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

“Bunlar ilginç sonuçlardır, ancak çalışma sağlıklı yetişkinlerde ve dolayısıyla hedef popülasyonda yapılmadığında bilişsel gerilemeyi önleme konusunda iddialarda bulunmak zordur,”  diye açıklama yapan bilim adamlarına göre yolun henüz başında olduklarını belirtildi.

Son yıllarda, dijital psikiyatri ve klinik bilişim alanlarındaki bilim adamları, bilişsel sağlığı ve zihinsel durumu değerlendirmek için akıllı telefon verilerinin kullanımı ile giderek daha fazla ilgilenmeye başladılar.

İlk bulgular, telefonlarımızda kaydırma, yazma ve konuşma yöntemlerimizin bilişsel kontrolümüz, bilgi işleme ve ruh hali hakkında değerli bilgiler sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bu bilgiler bir gün hastaların ve doktorlarının zihinsel durumdaki değişiklikleri tespit etmesine yardımcı olabilir.

Alzheimer Derneği bilimsel programlar ve sosyal yardımlar direktörü Keith Fargo , Healthline’a yaptığı açıklamada , “Bilişsel düşüşün erken belirtilerini tespit etmek için günlük teknolojinin kullanımında büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorum .

“İnsanları erken aşamalarda tanımlamak için göze batmayan veri toplama yollarını veya tekniklerini kullanmak için muazzam bir fırsat olduğunu düşünüyoruz ve bunun daha gerçek hale geleceği bir zaman bekliyoruz” dedi.

Bu arada, erken çalışmaların sonuçlarını doğrulamak ve zihinsel sağlığı ve bilişsel değişiklikleri değerlendirmek için mobil uygulamaların potansiyel kullanımını değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla toplanan verilerin sorumlu bir şekilde yönetilmesine ilişkin sorular da devam etmektedir . Verilerin sahibi kim, nasıl kullanılacak ve hastaların mahremiyeti nasıl korunacak?

Demansı Algılamaya Erken tanı ile çözüm

İnsanlar büyüdükçe bilişsel yeteneklerin azalması normaldir.

Ancak bir kişi günlük yaşamına müdahale eden bilişsel değişiklikler geliştirdiğinde, tedavi gerektiren altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir.

Fargo, “İnsanlara marketten çıktıktan sonra arabalarını nereye park ettiklerini hatırlamamalarının ve nereye park ettiğinizi unutursanız, tamamen normal olduğunu ve yaşlandıkça daha sık olacağını söylemeyi seviyorum” dedi.

“Ama bakkaldan çıkıp da  eve dönerken kaybolursanız ve kendinizi tanımadığınız bir mahallede bulursanız, bu daha fazla endişe kaynağıdır,” diye devam etti.

Bilişsel değişikliklerin erken tespiti, etkili tedavi sağlamak ve daha fazla fonksiyon kaybını sınırlamak için önemlidir.

Bazı durumlarda, bilişsel düşüş, vitamin eksiklikleri gibi oldukça tedavi edilebilir tıbbi durumlardan kaynaklanır.

Diğer durumlarda, bu Alzheimer hastalığının veya başka bir demans formunun belirtisidir .

Şu anda Alzheimer hastalığının tedavisi yoktur, ancak bazı semptomları yönetmek için ilaçlar mevcuttur. Yeni tedaviler geliştirmek ve test etmek için klinik çalışmalar da devam etmektedir.

Fargo, “Alzheimer hastalığıysa, bunu mümkün olan en kısa sürede bulmak istersiniz, böylece klinik bir araştırmaya potansiyel olarak katılabilirsiniz” dedi.

“Bugün klinik çalışmalarda, eğer bu çalışmalar işe yararsa, yaşamları uzatacak ve potansiyel olarak hayat kurtaracak hastalık değiştirici ilaçlar olabilecek ilaçlar var” diye ekledi.