Çağımızın İlleti Parkinson



Çağımızın İlleti Parkinson nedir?

Parkinson hastalığı beyinde bazı özel hücrelerin seçici olarak ölmesi ile süre giden bir hastalıktır. Hastalıkta beyin iletişimde görev alan ‘dopamin’ adlı maddede azalma veya tükenme olur. Bu hastalık sıklıkla kendini orta yaş sonrasında gösterir.

       Parkinsonun Belirtileri: Hareketlerde genel yavaşlama, kollar yürürken sallanmaz, öne eğiktir ve küçük adımlar atılır, mimiklerde azalma vardır, monoton ve kısık sesle konuşma, ciltte değişiklikler, kabızlık, idrar kaçırma, depresyon ve ileri evrelerde demans görülebilir.

Parkinson bulguları çeşitlilik gösterdiğinden iyileştirme yaklaşımları, uzman hekim, hemşire, fizyoterapist, konuşma terapisti ve psikologun bulunduğu geniş bir ekip çalışması gerektirir. Fizyoterapistin planlayıp uygulayacağı egzersiz tedavisi, sıcak uygulamalar ve gevşeme teknikleriyle kaslarda oluşan sertlikler azaltılmaya esneklik korunmaya çalışılır. Solunum egzersizleri ile solunum problemleri önlenebilir. Evde ekip kurulması zor olduğundan kısa veya uzun dönemli olarak hastane sonrası hizmet veren Huzur ve Bakım Evlerinden yardım alabilirsiniz.