Alzheimer’e APoE4 Geni Sebep Oluyor



Alzheimer’e APoE4 geninin sebep olduğundan şüpheleniliyor. Bir grup arkadaş, hem iyi vakit geçirmek, hem de egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle yaşam tarzlarında değişiklik yapmak amacıyla biraraya gelmiş. Amaç, beyni hasara uğratan Alzheimer riskini azaltmak.

Bu gruptan Susan, hepsinin, APoE4 geninin bir ya da iki kopyasını taşıdığını öğrendiklerini belirtiyor. Bu gen, Alzheimer’a yakalanma riskini yükseltiyor.

Susan’ın babası, Alzheimer nedeniyle yaşamını yitirmiş. Doktorların, hafıza güçlendirici bir ilaç vermekten başka yapabileceği hiçbir şey kalmamış.

Susan, ”İlaç uzun vadede işe yaramıyor. Kimi doktorlarsa ‘Alzheimer’a yakalanan hastalara yapabileceğimiz hiçbir şey yok’ diyor ve daha kaderci bir yaklaşım sergiliyor. Bu aşamada tüm işlerinizi halledip huzurevinin yolunu tutmaya hazırlanmanız bekleniyor” diyor.

Susan, APoE4 genine sahip olduğunu dört yıl önce öğrenmiş. Kaderine boyun eğmemeye karar veren Susan, aynı gene sahip insanları bulmaya başlamış.

Grup üyelerinden biri, 49 yaşındayken baş gösteren hafıza sorunlarını yakın takibe alan ve Alzheimer genine sahip olduğunu öğrenen Juliegee. Juliegee, ”Hem demans belirtilerinin başlaması, hem Alzheimer geni nedeniyle yüksek risk grubunda olduğumu öğrenmek çok korkutucuydu” diye konuşuyor.

Juliegee, korkusunu yenip internette APoE4.info adlı bir destek grubu kurmuş. Beyin sağlığına ilişkin çelişkili verileri inceleyen grup, yeşil yapraklı sebzelere, sağlıklı yağlara ve egzersize odaklanıyor.

Juliegee ve grubunun yaklaşımı, Buck Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü’nden Dale Bredesen’in çalışmalarını doğrular nitelikte. Uzman, yaşam tarzında yapılacak değişiklik ve diğer önlemlerin zihinsel gerilemeyi nasıl geri çevirebileceğini araştırıyor. Juliegee ve grubuyla iki yıldır çalışan Bredesen, erken aşamadaki Alzheimer hastalarının hafızalarında ilerleme kaydetmiş.

Bredesen, “Tarihte ilk kez erken safhadaki Alzheimer vakalarında zihinsel gerileme, durduruldu” diyor.

APoE4 grubunun olağanüstü bir örnek oluşturduğunu belirten Bredesen, yoğun egzersiz ve iyi beslenmenin beyin faaliyetlerine katkıda bulunduğunu söylüyor.

Grup üyeleri, insanları beyin sağlığı konusunda olabildiğince erken bilinçlendirmenin, genetik riskin etkilerini azaltacağı görüşünde.

Doktor Bredesen, zihinsel gerilemeyi durdurmaya yönelik yaklaşımını klinik deneylere tabi tutmayı planlıyor. Alzheimer Derneği, Bredesen’in çalışmalarının, Amerika’nın 2025 yılına kadar Alzheimer’ı önleme ya da etkili bir biçimde tedavi etme amacına katkıda bulunacağını bildiriyor.