Alzheimer testleri



Alzheimer Testi
Alzheimer Testi

Alzheimer testleri

Alzheimer hastalığı için kesin bir test yoktur. Bununla birlikte, doktorunuz teşhisini belirlemek için muhtemelen birkaç test yapacaktır. Bunlar zihinsel, fiziksel, nörolojik ve görüntüleme testleri olabilir.

Doktorlar genellikle zihinsel durum testi ile başlayabilirler. Aşağıdaki soruları sorarak kısa süreli belleğinizi, uzun süreli belleğinizi ve yer ve zaman yönünüzü değerlendireceklerdir.

Örneğin, size sorabilirler:

  • Hangi gün
  • Cumhurbaşkanı kim,
  • Hangi ilde yaşıyorsun
  • kelimelerin kısa bir listesini hatırlamak ve hatırlamak

Yukarıdaki sorulara benzer sorulardan sonra, muhtemelen fiziksel bir sınav yapacaklar.

Örneğin, kan basıncının kontrol edilmesi, kalp atış hızınızı değerlendirilmesi ve vücut sıcaklığının ölçülmesi vb fiziksel testler yapılır. Yukarıda ki testlere ek olarak bazen laboratuvarda test etmek için idrar veya kan örnekleri de alındığı olur.

Doktorunuz ayrıca enfeksiyon veya inme gibi akut bir tıbbi sorun olup olmadığını anlamak için nörolojik bir muayene yapabilir. Bu muayyene de reflekslerin ölçülmesi, kas tonunun ölçülmesi ve konuşma kontrolü nöroloji muayyenede yapılan testlerden bazılarıdır.

Doktor bu testlerden sonra beyin görüntülemesi de isteyebilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI). MRI’lar , iltihaplanma, kanama ve yapısal sorunlar gibi önemli belirteçleri toplamaya yardımcı olabilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması. BT taramaları , doktorunuzun beyninizdeki anormal özellikleri aramasına yardımcı olabilecek X-ışını görüntüleri alır.

Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması. PET tarama görüntüleri doktorunuzun plak oluşumunu tespit etmesine yardımcı olabilir . Plak, Alzheimer semptomlarıyla ilişkili bir protein maddesidir.

Doktorunuzun yapabileceği diğer testler, Alzheimer hastalığı riskinizin daha yüksek olduğunu gösteren genleri kontrol etmek için kan testlerini içerir.