Alzheimer Hastalığının Erken ve Geç Belirtileri – Alzaymır Belirtileri



Alzheimer Hastalığının Erken ve Geç Belirtileri – Alzaymır Belirtileri

Alzheimer hastalığı, kişinin bilişsel işlevlerinin artan bir şekilde bozulmasına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Demansın en yaygın şeklidir ve birkaç aşaması vardır. Hastalığın hızı ve semptomların büyüklüğü her hasta için farklı olabilir.

Alzaymır Hastalığının Erken Belirtileri

Alzheimer hastalığının erken belirtileri, yaşlılık unutkanlığı ile kolayca karışabilir. İlk aşamalarda, hastalar yakın zamanda öğrenilen bilgileri hatırlamakta zorluk çekmektedirler. Bunlar basit günlük rutin işler olabilecek cinsten unutkanlıklar olabilmektedir. Örneğin fırını kapatmak veya bir randevuyu unutmak vb. Aynı zamanda oryantasyon sorunları yaşayabilir ve kafalarının karışmasına neden olmaktadır. Oryantasyon sorunlarından dolayı hastanın kaybolmasına neden olabilir. Bunun nedeni hastalığın beynin, hipokampus denilen, öğrenme ve hafızadan sorumlu olan kısmını etkilemesidir.

Alzheimer'a Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Diğer erken belirtiler,

  • ortak nesnelerin adını hatırlamamak,
  • soruları veya ifadeleri tekrarlamak,
  • karar vermekte zorlanmak
  • mesafeleri algılayamamak

Alzheimer ilerleyici bir hastalık olduğundan nörolojik bozulma ilerledikçe semptomlar zamanla kötüleşmekte sorunlar derinleşmektedir.

Alzheimer Hastalığının Kişilik üzerindeki etkiler

Alzheimer hastalığı olan hastalar hastalığın erken evrelerinde bile duygu durum değişiklikleri yaşamaya başlayabilir.  Hastalarda depresyon durumu, saldırganlık, endişeli veya anti-sosyal hale gelebilir.

Hastalık ilerledikçe, hastaların hafıza kaybı genellikle kötüleşir ve etraflarındaki insanları tanımamaya başlarlar, etrafındakileri tanımakta zorlanırlar.  Aynı zamanda paranoyak olabilirler ve yaptıkları hataları ve kusurları açıklamak için senaryolar icat edebilirler. Örneğin, birisinin kendisine ait olan bir malzemeyi aldığını söyleyebilir.

Bazı hastalar sanrılar ve halüsinasyonlar yaşayabilir, bu durumda tıbbi yardım almanız çok önemlidir.

Alzheimer Hastalığının Geç belirtiler

İleri Alzheimer hastalığı olan hastalar, etraflarındakilerle iletişim kuramaz ve giyinme, yemek yeme, yürüme ve kişisel hijyen sağlama gibi günlük yaşamın tüm sorunlarında yardıma ihtiyaç duyar.

Ayrıca yutma güçlüğü ( disfaji ) ve önemli derecede kilo verebilirler. Yutma güçlüğü,   hastalar arasında en yaygın ölüm nedeni olan aspirasyon zatürreeğine neden olabilir.

Alzheimer Hastalığının Belirtiler ne zaman başlar?

Geç başlangıçlı Alzheimer hastalığı hastaları genellikle 60’lı yılların ortalarında ilk belirtileri gösterir. Hastaların azınlığı erken başlangıçlı Alzheimer hastalığına sahip olabilir  ve 30’lu yaşlarda belirtileri görmeye başlayabilir.

Alzheimer hastaları ne kadar yaşarlar

Ortalama olarak, Alzheimer hastalığı olan hastalar semptomların başlamasından sekiz ila 10 yıl sonra hayatta kalırlar, ancak bu durum hastanın teşhis sırasındaki yaşına bağlıdır.

 



1 geri izleme / bildirim

  1. Polatlı Huzurevi Yaptırma Ve Yaşatma Derneği  Huzurevi İstanbul Huzurevleri

Yorumlar kapatıldı.