Alzheimer hakkında kısa bilgi



Alzheimer ilk kez Alman bir psikiyatrist olan Dr Alois Alzheimer tarafından 1906 yılında tanımlandı. Ölümünden sonra bir kadın hastanın beyninde bulunan anormal topaklar ve yumaklar şeklinde oluşan beyin hücreleri keşfedildi.

65 yaş üstü kişilerde %5 oranında var

Avrupa’daki rakamlar 65 yaş veya üstü kişilerin yaklaşık %5’inde Alzheimer hastalığı bulunduğunu düşündürmektedir. Bu rakam 85 yaş ve üstü grupta %20’ye çıkar. Bütün dünyada 18 milyon kişide Demans bulunduğu tahmin edilmektedir.

2020 yılında bu rakamın 34 milyona çıkmış olacağı öngörülmektedir. Alzheimer hastalığı olan insanlara ait rakamlar farklı çalışmalarda değişkenlik gösterir.

2020 yılında sayı 1 milyarı aşacak

Nüfus hızlı bir biçimde yaşlanmaktadır, bu yüzden giderek artan sayıda insan Alzheimer hastalığının daha yaygın olduğu yaş gruplarına doğru ilerlemektedir. 2020’ye gelindiğinde bütün dünyada yaşlıların sayısı bir milyarı aşacaktır.

Avrupa en yaşlı bölge

Avrupa’nın dünyadaki “en yaşlı” bölge unvanını koruyacağı düşünülmektedir. Halihazırda yaşlılar nüfusun yaklaşık %20’sini temsil etmektedir ve bunun 2020’de %25’e çıkması beklenmektedir. Bu da Alzheimer hastalığı olan kişilerin sayısının gelecek 10-20 yıl içinde dramatik biçimde artacağı anlamına gelir.